czwartek, 21 lipca 2016

Kwiatowy tort ślubny

     W ostatnim czasie bardzo zagłębiłam się w tematy panujących obecnie trendów w dekorowaniu tortów i ciast. Jak już pisałam niejednokrotnie, moja biblioteka cukierniczych pomysłów i inspiracji z całego świata liczy już sobie parę setek zdjęć (jeśli nie ponad tysiąc) i ciągle rośnie, jednak wciąż pojawia się coś nowego i interesującego. Tak samo jak z modą, która nigdy nie jest skończona, tak i w tortach zmieniają się kierunki dekoratorskie: jedne odchodzą w przeszłość, a na ich miejsce wskakują kolejne.

     Jednakże mam wrażenie, że istnieją pewne ponadczasowe trendy, które zawsze będą zachwycać. Jednym z kich są na pewno eleganckie dekoracje z wykorzystaniem cukrowych kwiatów. Bardzo pracochłonne, ale za to jakie efektowne! Osobiście, bardzo lubię łączyć różne gatunki i kolory, co można najprawdopodobniej wytłumaczyć moim wyuczonym zawodem. Myślę, że właśnie poprzez poszukiwanie zestawień i zabawę w cukrowego florystę, można stworzyć wiele ciekawych dekoracji. Tak też powstawał ten tort. Prosta forma z bardzo drobnymi, białymi perełkami, podkreślona wstążkami w kremowym kolorze i dodatkowo elegancką kokardą. Najważniejszą ozdobę stanowić miały jednak kwiaty, które ulepiłam ręcznie z masy cukrowej. W tym wypieku znalazły się zarówno róże, jak i wariacje na temat piwonii, goździków oraz dzwoneczków, zebrane w ciasny, pastelowy bukiet.

 

     Tak naprawdę, nic więcej nie trzeba dodawać. Doskonała propozycja na bardzo ważne uroczystości. Dekoracja ponadczasowa i bardzo uniwersalna, ponieważ wystarczy zmienić pojedynczy element (taki jak choćby kolor wstążki), by uzyskać zupełnie inny charakter wypieku. W miarę poznawania kolejnych gatunków kwiatów, bukiet można rozwijać i ubogacać, a także szukać nowych zestawień kolorystycznych. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz